tirsdag den 23. november 2010

Boganmeldelse 1: Tailoring: A step by step guide to beautiful customised garments

Ja ja! Forfærdeligt længe siden, siden sidste update! Eksamener og Israel tur er overstået, og jeg er nu igang med en lidt mindre stressende blok på uni. Nu må vi se hvor meget syning der er plads til.

Jeg har haft en del problemer med overdelen til pastel teaparty kjolen, som da den var færdigsyet sad forfærdeligt! Det lykkedes mig at identificere hovedfejlen til at være det vlieseline jeg har brugt, og i irritation over min manglende viden søgte jeg på amazon efter sybøger der kunne hjælpe mig videre med min teoretiske sykundskab.

I den forbindelse fandt jeg Tailoring: A step by step guide to beautiful customised garments, som jeg endte med at købe. For de bogligt interesserede er der så her en lille anmeldelse:


Tailoring: A step by step guide to beautiful customised garments handler om, hvordan man syer lækre jakkesæt. Begrebet 'Tailoring' dækker det at lave jakkesæt, hvilket syteknisk adskiller sig markant fra at sy lettere beklædningsgenstande som kjoler og skjorter. Bogen beskriver tre forskellige teknikker man kan sy jakkesættet med, custom, machine og fusible, dvs håndlavet, maskinsyet eller med vlieseline.


Bogen har 5 hovedafsnit:  
Making selections
Her beskrives hvordan man vælger de rette materialer, inklusiv mellemlag som vlieseline og hestehårs stof. De optimale egenskaber for stof+mellemlag beskrives, og en simpel og logisk metode til at teste de forskellige succeskriterier beskrives. Super! Præcis den viden jeg manglede, og præsenteret lige til at gå til og bruge i praksis.

Tips and tools
Her beskrives redskaber og hvordan de bruges optimalt. Strygning og håndsyning beskrives så det er til at gå til, og også her føler jeg at jeg har fået en masse basis håndværk på plads inde i hovedet. Eksempelvis beskrives teknikken til at fastsy mellemlægsmaterialer til yderstoffet, når de ikke kan stryges på.
En ekstra bonus her er beskrivelsen af hvilke materialer man skal bruge til at bygge egne stryge-redskaber såsom en tailors ham (en hårdt stoppet buet pude man kan stryge buede sømme på).

Before you sew 
Her er alt det der sker før man klipper i stoffet, såsom rettelser til mønsteret og forvask af stof og mellemlægs materialer. Lidt banalt kapitel, men delen med hvordan mønsterdelene for mellemlægsmaterialerne manglede jeg, så det var godt at få på plads. Mønster-tilretningen er ret basal.

Tailoring techniques
Her er trin for trin beskrivelser af hvordan jakkesættes sys sammen med de tre forskellige teknikker, custom, machine og fusible. Det hele er dybt facinerende og lagt mere komplekst endman skulle tro. Selv hvis man bare vil bruge vlieseline til sine projekter er custom metoden rigtig god at kende, da den giver en god forståelse for hvad de forskellige dele gør ved jakken.

Finishing techniques
Her beskrives hvordan foer og knapper sys i. Ikke vildt revolutionerende, men detaljer der skal være udførst korrekt for at jakken bliver optimal.

Hvad mangler:
Hvis man ikke kigger nærmere på bogen kunne man forledes til at tro at den handler om flere forskellige slagt beklædningsgenstande og hvordan man laver mønstrene til dem. Så hvis man tror at den fortæller alt om alt tøj, tager man fejl, for der er meget lidt fokus på mønsterkonstruktion i denne bog.
Jeg havde heldigvis læst på lektien, så jeg har fået præcist hvad jeg ønskede mig fra bogen.

Den endelige dom:
Jeg er super glad for at jeg købte bogen, og store dele af bogen øger mine syfærdigheder for alle typer tøjdele. Tingene er super velbeskrevne, med gode forklarende billeder, og jeg føler mig klar til at teste de forskellige teknikker. Jeg vil helt klart anbefale den som syteknisk opslagsværk, især med fokus på materialevalg og selvfølgelig jakker...

5 nålepuder ud af 6.

2 kommentarer:

  1. En tailor's ham kaldes også en skrædderskinke(!) på dansk. Jeg har fundet en vejledning til selv at lave den - jeg er ikke nået længere end at indkøbe en pakke hamstersavsmuld, men det er vel også en start.

    http://www.ca.uky.edu/hes/fcs/FACTSHTS/CT-MMB-214.pdf

    - hvilket også får én til at længes efter de andre tingester. :-)

    SvarSlet
  2. Cool! Jeg havde tænkt mig at arbejde med uldfyld efter denne her bogs instruktioner, men savsmuld lyder også fornuftigt!

    SvarSlet